Het ‘Wat denk je nu écht van LHBTIQA+?’ Stemhokje
Een stemhokje. Aan de buitenkant beplakt met stellingen in de vorm van verkiezingsposters. Aan de binnenkant de uitstraling van een stemhokje. Een plek waar je het gordijn achter je dichttrekt en nu eens écht kan aangeven wat je van LHBTIQA’ers vindt, zonder dat er iemand meekijkt en zonder dat je het gevoel hebt sociaal wenselijke antwoorden te moeten geven. Een hoe-LHBTIQA+-inclusief-ben jij-zelftest?
Het hokje ziet er aan de buitenkant uit als een verkiezingsposterzuil. Hierop zijn fictieve ‘verkiezingsposters’ geplakt met prikkelende en uitdagende stellingen over het onderwerp. De vragenlijst wordt vergamificeerd, dus als een game ontworpen.
Hoe werkt het?
De deelnemer speelt een computerspel waarin zij 12 vragen beantwoord. Alle vragen zijn mede opgesteld en gecheckt door Niels Spierings, universitair hoofddocent van het UMC Radboud. De vragen stemmen tot nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘wat vind ik nu echt van LHBTIQA+’.
De data die uit deze rondes komen, worden (geanonimiseerd) opgeslagen en kunnen gebruikt worden voor een nagesprek of bij het educatieprogramma. De data kan ook vergeleken worden met eerdere sessies.
Programma
Naar aanleiding van de uitkomst van de vragen zijn er verschillende manieren om er programma omheen te maken.
Denk hierbij aan:
- Educatief in de bibliotheek, op locatie, scholen, bedrijven en organisaties. Op dit moment wordt er een educatief programma ontwikkeld. Dit programma komt in het najaar van 2023 beschikbaar.
- Debat.
- Verdiepingspodiumprogramma.
- Kickstarter van gesprek: het publiek vult de vragen in, daarna vindt er een gesprek plaats, en vervolgens vullen de deelnemers nogmaals de vragen in. Is er verandering zichtbaar?
Aanvullende vormen
- Lokale inbedding en human intrest: een lokaal, aan de vragen uit het stemhokje gerelateerd persoon wordt gevraagd om on stage zijn/haar/hen verhaal te vertellen.
Begeleiding
Stichting Rainbow Collective zorgt voor begeleiding bij het stemhokje. Deze begeleiding nodigt mensen uit deel te nemen en kan ook eventuele vragen beantwoorden.
Praktisch
Het stemhokje wordt op locatie gebouwd en gebroken door Jacco Mittendorff.
Het stemhokje kan niet in de regen staan en heeft een vlakke ondergrond en 230V aansluiting nodig.
Tijdens dat het stemhokje actief is, is er een technische achterwacht voor het geval dat er een storing is. Het laden en lossen graag zo dicht mogelijk bij de locatie van het bouwen en breken. Er is een parkeerplek nodig voor een auto.
Meer informatie over het project en de kosten, mail met Sander@rainbowcollective.nl
Credits
Concept: Sander Ederveen
Ontwerp en uitvoering: Jacco Mittendorff en Etke Berk
Ontwerp game: Tristan Poiesz en Yannick Mul
Educatie: Marjolein Hordijk
Organisatie: Stichting Rainbow Collective